Novak Djokovic: A tenisz egyedivé tesz, nem kivételezetté

A tenisz világában mindenki ismeri Novak Djokovic nevét, hiszen rendkívül nagy név ebben a sportban. A világhírű teniszező Belgrádban, Szerbia fővárosában született. Karrierje során szinte az összes versenyét megnyerte, ezenkívül számos elismerést is begyűjtött. Rengeteget játszott Roger Federer-rel, illetve Rafael Nadal-al is. A játékstílusa sokoldalúnak mondható, mert legtöbbször az alapvonalról irányítja a játékot nagyszerű tenyereseivel és a kétkezes fonákjával. Ezenkívül az jellemzi még a játékát, hogy nagyon hatékonyan és gyorsan helyezni tudja a szerváit, hiszen ez a fő fegyvere. A meccsei során szeret kipróbálni új ütésformákat edzés gyanánt.

Miért jelenik meg most a hírekben?

2022 januárjában az Ausztrál Nyílt Bajnokságra készült, ám a teniszező nem oltatta be magát a Covid-19 ellen, ezért nem indulhatott el a bajnokságon. Ausztráliában rendkívül szigorú szabályokat hoztak a koronavírussal kapcsolatban, ami a világhírű teniszezőre is vonatkozik. Ilyen például az is, hogy csak akkor lehet belépni az országba, ha oltással vagy negatív teszttel rendelkezünk. Ellenkező esetben karanténra köteleznek, de ezek a szabályok szigorúbban vonatkoznak az országba belépő sportolókra. Djokovic benyújtotta fellebbezését, melyet azért tett meg, mert belépéskor bevonták a vízumát, hiszen az oltás megtagadásával szeretett volna az országba lépni. A másfél hétig tartó procedúra lezárásaként James Allsop elöljáró bíró bejelentette, hogy elutasítják a teniszező által benyújtott kérelmet. A meghallgatás először a bevándorlási hatóságoknál történt, utána pedig a bíró előtt, ahol egy háromfős testület egyhangúlag utasította el. Ez abból a szempontból is nagyon fontos, hogy Djokovic a procedúra következtében nem léphet be az országba 3 évig, ami miatt ügyvédei újabb fellebbezést gyújtottak be, ám ezt is sikertelenül.

Novak ellenzi az oltást?

Djokovic már korábban is tett oltásellenes és vírus szkeptikus kijelentéseket, ezért elég nagy felháborodást váltott ki a kivételezés gyanúja, amikor az országba érkezett. A teniszező és az ügyvédei közzé tették a beutazáshoz szükséges vízumot, illetve az orvosi mentességről szóló dokumentumot, annak ellenére, hogy amikor a koronavírus teszte pozitívat mutatott, a Djokovic maszk nélkül vett részt a rendezvényeken, ami jelen pandémiás helyzetben nagyon felelőtlen volt részéről. Emellett a sportoló azt nyilatkozta, hogy az utazást megelőző két hétben nem járt külföldön, ami indulatokat váltott ki, hiszen pár fotó alapján ez nem volt igaz. Ezt az egész történetet azért fontos megosztani másokkal is, hogy az emberek tanuljanak belőle. A teniszező valóban sikeres, és egy nagyszerű sportoló, mégsem kivételezhetnek vele. A bevándorlásügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy valóban kevés esély van arra, hogy a teniszező meg tud fertőzni bárkit is, ellenben ha beengedik az országba, akkor az oltásellenességhez és felháborodáshoz vezethet a lakosság körében, hiszen kivételt tettek vele csak azért, mert sportoló.

A tettek következményekkel járnak

Fontos észben tartani, hogy a sportolók hatalmas befolyással vannak azon emberek számára, akik követik őket, vagy példaképként tekintenek rájuk. A tanulság ebben a történetben az az, hogy hiába híres és kiváló sportoló valaki, még nem tehetünk vele kivételt, főleg nem abban az esetben, ha az mások kárára válna.