Tanácsok a pénztárcabarátabb utazásokhoz

Ha megkérdezzük a körülöttünk lévő embereket, hogy szeretnének-e elutazni valahová, valószínűleg az összes megkérdezett rögtön azt válaszolja, hogy “természetesen”. Pár kivétellel ugyan, mintpéldául akinek negatív esemény miatt kell utaznia, vagy munka miatt, de az utazás és nyaralás mindenki számára kikapcsolódást jelent. 

Sajnos nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy utazzanak, ezért szeretnék megosztani pár olyan tanácsot, amik segítségével kevesebb pénzből is el tudnak menni nyaralni. 

Szállásfoglalás

Először a szállásfoglalással érdemes kezdeni, hiszen ha megérkezünk, általában az az első, hogy a csomagjainkat lerakjuk a szállásunkon. Léteznek nagyon olcsó megoldások, ilyen például az AirBnB, ahol erre a célra kialakított lakásokat, vagy szobát lehet bérelni magunknak. Olcsó megoldás még a hostel, illetve a panzió. Rengetegen szeretik a panziókat, mert kevés pénzért, családias környezetben tudnak megszállni. Érdemes a szállásfoglaló oldalakon a szállások listáját ár szerint növekvő sorrendben nézegetni, így a legolcsóbb ajánlatok kerülnek felülre, és könnyebb szemezgetni a listából. Léteznek kifejezetten erre a célra létrehozott lakásmegosztó oldalak is, ahol rendkívül jó ismertségre és barátságokra lehet szert tenni, hiszen a lényege, hogy egy lakást több ember együtt vesz ki.

Közlekedés

Habár a repülőgéppel való közlekedés általában a legdrágább megoldás, ha közlekedésről van szó, szerencsére rengeteg fapados lehetőséget nyújtanak számunkra a repülőgép társaságok. Minél hamarabb foglaljuk le a repülőjegyet, annál olcsóbban tudjuk kifogni az olcsóbb lehetőségeket. Léteznek last minute megoldások, amikor az utolsó pillanatra hagyjuk a foglalást, de az sem mindig a legolcsóbb kategóriába sorolható, ezért általában inkább 1-3 hónappal az utazás napja előtt érdemes lefoglalni a jegyet. Míg sokan az autót választják (ez függ attól is, hogy milyen messzire szeretnének utazni), mások a buszos utakat kedvelik a legjobban. Az autó nem a legolcsóbb megoldások közé tartozik, de sokkal kényelmesebb, ellenben a busz nem a legkényelmesebb megoldás, viszont nem kell olyan mélyre a pénztárcába nyúlni, és ezeken a több órás utakon a hangulat is nagyon kellemes és szórakoztató tud lenni. Ezek az előre megszervezett buszos utazások általában pár naposak, és a program kötött, tehát ez a megoldás inkább olyanoknak kedvez, akik nem szeretnek a szervezéssel időt tölteni. 

Kevés csomag

Ha minél olcsóbban szeretnénk kijönni az utazásból, akkor érdemes a lehető legkevesebb csomaggal utazni. Ez azért ajánlott, mert egyrészt minél kevesebb a táskánk, annál kényelmesebb közlekedni, másrészt ha repülővel utazunk, a nagyobb bőröndökért extra pénzt kell fizetni, így az már nem mondható költséghatékonynak. Természetesen más a helyzet, ha több hétre megyünk.

Költségvetés

Érdemes az utazás előtt költségvetést készíteni. Akárhova megyünk, az a legfontosabb, hogy mindenre maradjon elég pénzünk, amire szeretnénk, hiszen nagy kellemetlenségeket és gondokat tud okozni, ha útközben elfogy a pénzünk. Ajánlott előre átgondolni, hogy hány olyan hely van, aminek a látogatása fizetést igényel, illetve melyik nap szeretnénk drágább, vagy olcsóbb étteremben étkezni, hogy ne akkor érjen meglepetés, amikor már ott vagyunk. Nagyon hasznos lehetőségeket kínálnak az erre kifejlesztett alkalmazások, illetve léteznek költség rendszerező és utazásszervező táblázatok, amik ingyenesen letölthetők az interneten. 

Vannak olyan bátor emberek, akik egy hátizsákkal útnak indulnak, és stoppolással járják körbe a világot, és talán ez a legolcsóbb módszer arra, ha valaki szinte ingyen szeretne utazni. Vannak, akik számára a stoppolás kalandot jelent, illetve van olyan is, aki már az ötlet is elborzaszt. Akik ezt a módszert választják, azok általában kalandvágyók, szeretik a kihívásokat, és az új helyzeteket, míg sokak szerint egyáltalán nem biztonságos, és veszélyes.

Egy biztos, szinte mindenki pénztárcabarát, de minőségi utazásokon szeretne részt venni. Attól, hogy egy utazás olcsó, még nem jelenti, hogy nem olyan minőségű. Remélem ezek a tanácsok hasznosak lesznek mindenki számára.