A teleVÍZIÓzás jövője

Ha most megkérdeznénk pár embert, hogy néz-e televíziót, valószínűleg mindenki azt mondaná, hogy igen, mindazonáltal sokan most már nem a TV csatornákat nézik rajta, hanem különböző más tevékenységekre használják, például játszani, vagy sorozatokat/filmeket néznek a TV-n. Más szóval maga az eszköz rendkívül ki van használva a mai napig, ellenben a televíziós csatornák már nem annyira.

De először: mi az a TV?

A televízió egy olyan készülék, amelyet valójában az emberek szórakoztatására találtak fel. Működésében csak egy kissé különbözik a rádiótól: képes távoli helyen együttesen venni a képeket és a hangokat. A készülék feltalálását én igen érdekesnek tartom, ezért engedjétek meg, hogy pár szóban írjak a történetéről. 1884-ben egy német mérnök, Paul Nipkow már feltalálta a képfelbontás elvét, Karl Ferdinand Braun kifejlesztette a katódsugárcsövet 1897-ben, majd végül az első nagyobb távolságban sugárzott adás csak 1926-ban került sorra (London és Glasgow között) egy skót feltaláló segítségével, akinek a neve John Logie Baird. A színes képernyős televíziót pedig a Bell laboratórium találta fel 1929-ben, de az első ilyen adásra csak 1940-ben került sor. Ezek az információk azért is érdekesek, hiszen magát a készülék megalkotását nem egy ember nevéhez köthetjük, hanem több tudós,mérnök és szakember tudása kellett ahhoz, hogy a kedvenc sorozatainkat az ágyunkból nézhessük.

A rohamos digitális fejlődésnek köszönhetően létrejött az okostelevízió, amelynek a fő célja az internet, a tv, és a számítógép közötti kapcsolat létrehozása volt. Ennek köszönhetően le tudunk tölteni alkalmazásokat a televízióra (zenehallgatás, film és sorozatnézés, játékok), sőt mi több, bizonyos készülékeken az interneten való böngészésre is van lehetőség.

Jó érzés tévézni

Úgy gondolom, hogy minden olvasóm egyetért azzal, hogy a legjobb érzés az tud lenni, ha egy hosszú és fárasztó nap után csak lefekszünk az ágyunkra, vagy leülünk a kanapéra és bekapcsoljuk a televíziót. Ez régen sem volt másképp, hiszen amikor feltalálták a készüléket, szinte mindenki leváltotta a rádiót, és a hétvégi családi szórakozást az jelentette, hogy leültek tv-t nézni. Akkoriban ez nagy újdonságnak számított, ugyanis a rádiót csak hallgatni lehetett, ellenben vizuális látványt nem nyújtott, ebből származik a televízió elnevezés is. 

Mit kínálnak a csatornák?

Minden TV-csatorna szolgáltató más lehetőséget kínál az előfizetők számára, és szerencsére sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. A paletta azért ilyen színes, mert minden ember más, viszont minden embernek meg kell adni a lehetőséget, hogy a saját ízlése szerint válogathasson a csatornák között. Vannak, akik egyszerűen lusták ahhoz, hogy ők maguk válasszák ki a filmnézéshez az adott filmet, míg mások csupán szeretik, ha a háttérben szól valami háttérzaj, illetve vannak olyanok is, akik egész nap a TV-t nézik, mert nincs más lehetőségük a szórakozásra.

A legtöbb, szolgáltató által nyújtott TV-csatornákat inkább az idősebb generáció nézi. Ez azért van így, mert ők hozzászoktak a televízióhoz, könnyebb nekik, és értik a működését. A fiatalabb generáció már egyre inkább a modern, új dolgokat kedveli, de szerencsére sok fiatal tanítja az idősebb korosztályt a modern készülékek használatára, így a generációs