A tenisz, mint életérzés

A teniszezés sokak számára egy olyan sport, ami semmi máshoz nem fogható. Egy pár barátom már profi szinten teniszezik, és velük beszélgettem erről. A 3 barátomból ketten azt mondták, hogy úgy érzik, soha nem szeretnék abbahagyni a teniszezést.

Érdekes tudnivaló, hogy a tenisz neve francia eredetű, és a “Tenez” szóból származik. Eredetileg onnan kapta a nevét, hogy a középkorban egy ütőlabda nevű játékot játszottak, és az adogatónak mindig el kellett kiáltania magát, hogy “tenez”, vagyis “fogja”, amikor oda ütötte a labdát az ellenfélnek. A későbbiekben az angolok is elkezdték ezt a játékot (és ők fejlesztették tovább), a nevét pedig “tenis”-nek értették, így jött a tennis, mint elnevezés.

De mennyire hanyatló ez a sport?

 A régi időkben a teniszezés a felsőbb társadalmi réteg sportja volt, ez az idők folyamán átalakult, és ma már mindenki számára elérhető. Sajnos manapság sem a legolcsóbb kategóriába sorolják, hiszen a költségekbe nem csak az edző órabére tartozik bele, hanem a pálya bérlése, a megfelelő ruházat, illetve a felszerelés költsége, ami azért fontos, mert minél jobb minőségű ütővel játszunk, annál könnyebb lesz a tanulás, és a fejlődés is. Habár pár évszázada először még csak meghatározott korú férfiak, majd utána nők játszhatták, ez a szabály az évek során úgy formálódott, hogy mára már a kisebb gyerekektől kezdve az idősekig, minden korosztályban elérhető sportággá fejlődte ki magát.

Még mindig népszerű

Úgy gondolom, hogy attól függetlenül, hogy egy drágább sportról van szó, még mindig rengetegen kedvelik a teniszt. Sokak szerint ez a tenisz az egyik legjobb szabadidős tevékenység. Habár a világháborúk idején a sportélet háttérbe szorult érthető okok miatt, ez nem tántorította el a tenisz szerelmeseit sem attól, hogy újult erővel visszahozzák a közéletbe a sportolást. Ez azért fontos szempont, mert a sportolásnak lényegében célja van. Egy olyan mindennapos tevékenység, amit a hétköznapoktól különböző környezetben űzünk, nem utolsó sorban egy kulcsfontosságú tevékenység az emberi életben. A mozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek maradjunk mind fizikailag, mind pedig szellemileg. Mindezek mellett a jótékony hatásai közé sorolhatjuk azt is, hogy a rendszeres sportolásnak stresszoldó hatása van, hiszen sportolás közben csökken a feszültség bennünk, fenntarthatjuk az egészséges életmódunkat, és nem utolsó sorban növelhetjük a boldogság érzetünket, illetve az önbizalmunkat, mert mozgás közben a szervezet endorfin-és szerotonin hormonokat termel, amiket másnéven örömhormonnak is hívnak. Az emberek számára a sportolás jótékony hatásai már közismertek, és a legtöbbet a sport jótékony hatásairól fizikai értelemben beszélnek, azonban sokan elfelejtik észrevenni magukon a lelki fejlődést, és ebből a szempontból alig, vagy egyáltalán nem világítják meg a hatásokat, pedig a lelki és mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a testi.

Rendkívül előnyös

Ilyen a tenisz is, hiszen a testedzés, a versenyzés, és a képességeink fejlesztése mellett rendkívüli szórakozást nyújt a játékosok számára. Ez a sport rendkívül hatékony mozgásformának számít, hiszen olyan magas fizikai intenzitást igényel, ami közben maximálisan kikapcsoljuk az agyunkat és csak a verseny megnyerésére koncentrálunk. A teniszezés nagyobb intenzitású mozgást igényel, emiatt nő a testünk erőfeszítési kapacitása, illetve mivel csapatjátékról van szó, nő a szociális interakció, ezáltal pozitív hatással van a kognitív funkciókra is.

Éppen ezért a tenisz szerencsére folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend, és személy szerint azt ajánlom mindenkinek, hogy legalább egyszer próbálja ki ezt a sportot, mert nagy valószínűséggel nem fogja megbánni.