A hírek iránti érdeklődés előnye és fontossága

Ebben az írásomban szeretnék egy kicsit a hírekkel foglalkozni, hiszen számomra ez egy elég legérdekesebb téma, ha a mai modern világról beszélünk.

Mi is valójában a hír, mint kifejezés? A hír egy olyan újságírói műfaj, ami régebben nyomtatott formában, vagy szájhagyomány útján nyert nyilvánosságot, ma már pedig inkább az interneten, vagy a tv-ben olvashatunk és hallgathatunk híreket. A legtöbb ember számára ezek elérhetőek (nem feltétlenül csak a fejlettebb országokban), és van, aki még ma is nyomtatott újságot olvas, bár ez inkább az idősebb generációra igaz, hiszen a fiatalabb generáció inkább az internetet használja. Ezeknek a publikus hírközléseknek objektívnek kell lenniük, hiszen ebben a műfajban nem személyes történetekről van szó, hanem a jelenleg zajló történésekről. Ezekben a hírekben általában négy kérdésre kell felelni ahhoz, hogy valóban tényként tekintsünk rájuk: kivel/mivel, mi történt vagy mi fog történni, mikor, és hol. Ha a kifejtett típusról beszélünk, akkor pedig ezekhez a kérdésekhez hozzá lehet tenni a “hogyan?” és “miért?” kifejezéseket is.

Miért fontos hogy érdeklődj a hírek iránt? 

De miért fontos, hogy érdeklődjünk a hírek iránt? Számomra ez a felvetés egyértelmű, de úgy gondolom sosem lehet eleget beszélni erről a témáról, ezért megosztanám pár gondolatomat a kedves olvasóimmal.

Véleményem szerint a hírek iránti érdeklődés minden emberben alapból megtalálható. Van, aki a tényeket, mint műfajt kedveli, és van, aki inkább a bulvár híreket lesi minden nap. Fontos, hogy az emberek tisztában legyenek az aktuális történésekkel, hogy tudják, mi zajlik körülöttük, hiszen ha nem érdeklődünk a tények iránt, nagyon sok eseményről lemaradhatunk. Amiért ennek fontosságát nem elég hangsúlyozni, az az, hogy minél több információ birtokában vagyunk, annál nagyobb rálátást kapunk bizonyos témakörökre, és minél több rálátásunk van ezekre, annál könnyebb lesz számunkra szelektíven gondolkodni. Ez a gondolkodás az élet minden területén fontos, de úgy gondolom, hogy amikor arról van szó, hogy bizonyos híreket mennyire kezelünk tényként, ahhoz ez a fajta szelektív gondolkodásmód elengedhetetlen. 

Véleményem

Nagyon sok felmérést, illetve kutatást lehet találni ebben a témában, de a személyes kedvenceim közé az olyan fajták tartoznak, amikben arról van szó, hogy az embereket mely fajta hírek érdeklik jobban, elhiszik-e azokat a híreket, amiket éppen olvasnak, vagy az adott tények milyen hatással lesznek az emberekre. Ilyen felmérés volt az is, amit 2017-ben készítettek. Ez a kutatás arról szólt, hogy mi is valójában az ország legnagyobb problémája a lakosság véleménye szerint hazánkban. Az eredmény az volt, hogy az emberek többsége a bevándorlást, illetve a korrupciót gondolja globálisan a legnagyobb problémának, de csak a megkérdezettek 2 százaléka szerint kell vele országos szinten foglalkozunk. 

Rendkívül fontosnak tartom, hogy az emberek törődjenek az aktuális hírekkel, hiszen ezzel tudjuk szélesíteni a látókörünket, és növelni a perspektívánkat.

Sok ember fél az újtól és az ismeretlentől, de ha nyitottak vagyunk a világra és hajlandóak vagyunk tájékozódni, akkor az elsőre rémisztő dolgokról kiderülhet, hogy nem is annyira rémisztőek.