Hogyan legyünk hatékonyak a médiában?

Ebben az írásomban szeretnék pár szót ejteni arról, hogy hogyan is lehet úgy posztokat gyártani a közösségi médiában, hogy az megtartsa az addigi követői tábort, miközben oda vonzza az új hallgatóságot és felkeltse a figyelmet több ember számára.

A közösségi média egy nem olyan rég létrejött, tehát elég frissnek mondható fogalom a szótárban, hiszen ezt a kifejezést 2006 óta használjuk. Bármennyire is furcsán hangzik, a közösségi médiának vannak összetevői, formái, és eszközei. Összetevők közé lehet sorolni a médiát, közösségi felületet, és az információk átadását, mint például a hírek, események időpontjai, termékek bevezetése, stb. A formái lehetnek előadások, vagy bemutatók. Rengeteg különböző formája létezik a közösségi médiában megjelent információknak, és úgy gondolom, hogy nem újdonság ha azt mondom, hogy az emberek nagyon nagy többsége napi szinten találkozik hozzászólásokkal a fórumokon, véleményekkel, blogbejegyzésekkel, vagy videó és kép megosztásokkal. Ezekre rengeteg fajta platform biztosít nekünk lehetőséget egyre szélesebb körben.

Miért használják az emberek ezeket a platformokat?

Az emberek számos okból kifolyólag használják ezeket a platformokat: egy elég elterjedt ok az az, hogy felépítsenek magunkak egy olyan követői rendszert, ami utána hasznot hoz, hiszen mivel rengeteg ember tudja őket követni egyszerre, ezért sokkal könnyebben tudnak reklámozni, vagy hirdetéseket feltenni. Minél jobban kedvelik az illetőt az emberek, annál könnyebb eladni az adott terméket.

A másik formája lehet a közönség, hallgatóság, akik szeretnek tisztában lenni az aktuális hírekkel, vagy hobbi szinten hallgatnak előadásokat, és olvassák a frissen megjelent tanulmányokat, kritikákat, illetve a követők, akik egyszerre akár több száz embert is követhetnek, mert velük tudnak azonosulni, vagy épp érdekli őket, hogy egy-egy hírességnek hogyan zajlanak a hétköznapjai.

A tartalom és a közönség

De mi is kell ahhoz, hogy az általunk megjelenített közösségi média posztot sok ember megnézze, és sok reakciót és megosztást generáljon? A legfontosabb szempont az az, hogy a követői táborunk azonosulni tudjon velünk. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, először tudni kell, hogy milyen néző/hallgató/olvasói közönséget szeretnénk magunk köré gyűjteni. Sokféle lehetőség adott ahhoz, hogy tartalmat gyártsunk, és mivel határ a csillagos ég, ezért érdemes olyan témát választani, ami hozzánk a legjobban passzol, ami a leginkább jellemez minket, illetve az egyik legszükségesebb összetevő az, hogy értsünk ahhoz, amilyen témát választunk. Érdemes előtte kutatásokat végezni, más emberek nézőpontjai után olvasni, vagy a környezetünkben lévő emberek véleményét kikérni, mielőtt posztolunk. Fontos, hogy a célközönség számára egyedi, szórakoztató, vagy segítő tartalmat gyártsunk, mert így tartós követői táborra tehetünk szert. Nem elhanyagolható az sem, hogy aktívak legyünk az általunk választott platformon, hiszen ezáltal tudjuk fenntartani az emberek érdeklődését. Minél több tartalmat adunk az embereknek, annál jobban megismerhetnek minket, és annál könnyebben tudnak velünk és nézeteinkkel azonosulni.

Ennek a marketingnek az az alapja, hogy egy idő után tudni fogjuk, hogy mire van szüksége a közönségnek, ezáltal minőségibb posztokat tudunk gyártani.

Fontos, hogy mi is megértsük a közönségünket, és ne legyünk tárgyilagosak.

Ahhoz, hogy az emberek érezzék, hogy ők is fontosak számunkra, ahhoz elengedhetetlen, hogy mi is érdeklődjünk. Ha lehetőséget adunk a kapcsolat felvételére velünk, akkor nem érzi azt a közönség, hogy egyoldalú a kommunikáció, hiszen mindig jó érzéssel tölti el az embert, ha találkozhat hasonló érdeklődéssel rendelkező emberekkel, új barátságokat lehet kötni, vagy fontos ismeretségeket lehet szerezni a közösségi média által.