Teniszezés edző nélkül?!

A tenisz mára már egy világszínvonalú sporttá alakult át. Ezt az ütővel játszható labdajátékot a fiatalabb korosztálytól kezdve az idős generációig mindenki szereti, de legalábbis hallott róla. A teniszben játszmákat vagy játékokat kell nyerni, és az a játékos vagy páros nyeri meg a versenyt, aki az előre meghatározott számú szettet nyeri.

Magának a teniszpályának a méreteit rendkívül szigorú szabályozással határozzák meg, hiszen egy teljes pálya hossza pontosan 23,77 méter, egy-egy térfél pedig 11,89 méter. A pályának a borítására négy fő módszert alkalmaznak: kemény, salak, fű borítás, illetve szintetikus.

Mik a szabályok?

A bonyolult játékszabályok sem könnyítik meg a teniszezni vágyó emberek dolgát. Azok az emberek, akik épp elkezdik a sportot tanulni, általában eleinte nagyon tanácstalanok. A játék alapvető szabálya az az, hogy mind a két félnek úgy kell leütnie a labdát az ellenfél pályáján, hogy az a lehető legnagyobb legyen, illetve hogy a másik fél ne tudja visszaütni a labdát, így az földet érjen. Egy másik lehetőség a nyerésre ha a labdát az ellenfél a pályán kívülre adja vissza. Általában a mérkőzés elején előre meghatározzák a játékosok, hogy melyikőjük milyen módon fogja a labdát adogatni. Ennek a folyamata úgy zajlik, hogy a játékvezető feldob a levegőbe egy érmét még a meccs kezdete előtt, majd a játékosok tippelnek, hogy az érme fej, vagy írás lesz. Akinek a tippje helyes, ő választja ki a saját pályáját, illetve az adogatási jogát. Az a játékos, aki nem helyesen tippel, vagy egyáltalán nem tippel, annak az ellenfél által feladott lehetőséget kell választania. Tehát aki jól tippelt, a szolgálat jogát kapja, aki pedig nem, választhatja a bíróságot, vagy fordítva. Egy másik ilyen fontos szabály a kiszolgálás. Miután feldobták az érmét, és el lett döntve, hogy ki adja először a labdát, elkezdődik a meccs. A játékosok felváltva adogatják a labdát, és az ellenfél addig nem adogathat, amíg a másik fél továbbra is az adogatással van elfoglalva. Az utolsó szabály, amit nem szabad elfelejteni, az az ítélet. Fontos tudni, hogy ha a labda az ellenfél területén kívülre esik, eltalálja a vonalat, vagy a háló érint repülés közben, akkor az hibának számít.

Meg lehet tanulni teniszezni edző nélkül?

A tenisz egy olyan sport, amit valószínűleg edző nélkül nem lehet megtanulni. Sokan úgy gondolják, hogy ha csak bemagolják a szabályokat, akkor biztos a játék is menni fog, azonban ez téves. Egy sportot sem lehet gyakorlás nélkül elsajátítani. Ugyanis rendkívül fontos szempont, hogy ha magunktól kezdünk el teniszezni, és később szeretnénk mégis elmenni egy edzőhöz, akkor a berögződött, rossz mozdulatokat nagyon nehezen fogja tudni kiverni a fejünkből az edző. Egy másik ok, hogy ha rosszul tanuljuk meg a tenisz technikáját, akkor nagyon hamar könyök, csukló és váll fájdalmakkal fogunk küzdeni, ez pedig a későbbi, javított technikánál is gondot okozhat majd.

Talán digitálisak lehetnek

Szerencsére ma már léteznek olyan adogatógépek, amik segítségével társ nélkül is tudunk edzeni és gyakorolni, emellett a digitális megoldások is segíthetnek a fejlődésben. Fontos azonban észben tartani, hogy az autodidakta módon való tanulás nem helyettesíti a tényleges edzést. Tehát attól, hogy valaki tisztában van a szabályokkal, még nem fog tudni megtanulni teniszezni. Rengeteg igazán tehetséges edző van, akik kifejezetten ezzel foglalkoznak. Érdemes tehát inkább órákat venni egy tapasztalt oktatótól, és nem magunktól tanulni, hiszen akár már egy rossz mozdulattal is visszafordíthatatlan sérüléseket tudunk szerezni.