A hagyomány versengése a modern korral

Ebben az írásomban szeretnék rátérni egy nagyon érdekes témára: az újságírásra, újságokra. Szeretném megvitatni a tényt, hogy ebben a modern világban vajon nyerhet-e a hagyományos, kézzel nyomtatott újság, szemben az online hírekkel? Úgy hiszem, nem elhanyagolandó a tény, hogy azok számára, akik a tradíciók kedvelői, ők a hagyományos újságírás mellett tennék le a szavazatukat, hiszen sokan szeretik az újságpapír illatát, szeretik lapozni, és sok emléket idéznek fel az emberekben. Ezen hagyományok kedvelői inkább az idősebb generáció. Nagyon sok idősebb embert látni az utcán,buszon, akik még a nyomtatott napilapokat olvassák. A fiatalabb generáció már inkább az interneten érdeklődik a legfrissebb hírek iránt, hiszen a hír alkalmazások sokkal hamarabb, könnyebben elérhetőek, illetve egyszerre akár több újság cikkeit is nyomon tudják követni.

Újságírás

Az újságírás, mint eszköz azért jött létre, hogy az emberek a szólásszabadságot gyakorolhassák, ami tulajdonképpen az egyik legalapvetőbb emberi jog. Emellett ahhoz is joguk van az embereknek, hogy tudják mi történik a világban, politikában, és még sorolni lehetne a témaköröket. Néhány újságíró ismerősömmel beszélgetve arra jöttem rá, hogy ez a szakma bizony nem egyszerű, több okból kifolyólag sem. Az újságírásnak 5 fajtáját ismerjük: a tudományos, az oknyomozó, politika, sport, és a bulvár. Egyes újságok csak egy témakörre fókuszálnak, míg vannak olyan lapok is, amikben az összes fajtáról olvashatunk: ezt nevezik hírlapnak, híroldalnak.

Hagyományos guard Online újságok

De tegyük fel az írásom fő kérdését, ami sokakat foglalkoztat: ha összehasonlítanánk a hagyományos, és az online újságokat, vajon melyik győzne? Ez egy nagyon nehéz kérdés, de úgy gondolom, hogy mindenki sejti a választ.

Nyomtatott médiában

Először is pár szóban szeretnék kitérni arra, hogy miért is kedvelik még a mai napig az emberek a nyomtatott újságokat, vagy könyveket. Személyes tapasztalatom alapján a kézzelfogható dolgoknak mindig megvan a maga fizikai varázsa. Nagyon sok felmérés bizonyítja, hogy azok az emberek, akik még a mai napig is a nyomtatott médiát alkalmazzák, azért maradtak emellett a verzió mellett, mert szeretik az illatát, és a textúráját, tehát valójában nem csak az olvasás élménye fontos az olvasók számára, hanem a kézzelfogható újság által nyújtott pozitív ingerek is. Sok más ember azért szereti a hagyományos verziót, mert gyűjtő, ez a hobbija, vagy egyszerűen nem érzik úgy, hogy megéri nekik az online újságra elkölteni a pénzüket, ezért szívesebben vesznek olyan terméket, amit fizikailag is megkapnak 

Online hírek

Az online újságírásnak sokkal több előnye és hátránya van, mert míg a nyomtatott verzióról inkább stagnál az emberek véleménye, addig ha az internetről van szó, akkor nagyon szélsőséges, és megosztó véleményeket lehet olvasni/hallani. Valóban meg van a hátránya az internetnek, és úgy gondoltam, hogy a véleményem ezen részéről is szeretnék szótejteni. Mint azt egy másik írásomban említettem, kifejezetten fontos, hogy az emberek meg tudják különböztetni az álhíreket a valós hírektől, illetve hogy képesek legyen szűrni, hogy mit hisznek el és mit nem. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy valós képet alakítsunk ki a világunkról, hiszen az ember mindig azáltal cselekszik, vagy mond valamit, amilyen képet kialakít egy adott szituációról. A digitális média előnye az az, hogy nagyon gyorsan megérkezik az emberekhez az információ, mert amint történik egy baleset, vagy esetleg kijönnek a választási eredmények, ezeket azonnal megosztják, ezért a digitális újság sokkal aktuálisabb. Ellentétben a nyomtatott újságokkal, ahol akár napokat is kell várni arra, hogy meg tudjuk azokat az eseményeket, amik lehet mire eljutnak hozzánk, addigra elavultak lesznek. Előnyei közé sorolnám még a tényt, miszerint az internet adottságai miatt az újságok könnyebben nyomon követhetik az olvasói észrevételeket, és visszajelzéseket. 

Következtetés

Összegezve, hogy vajon egy versenyben az online vagy a hagyományos újság nyerne-e, mind a két verzió rendelkezik olyan tulajdonsággal, ami számunkra, mint olvasó vagy előnyünkre válik, vagy inkább hátrány. A legtöbb mai újság online kiadásának van nyomtatott verziója is, ami talán a legjobb megoldás, hiszen sokan szeretik követni ugyanazt a lapot, viszont inkább a hagyományos újságot választják, míg többen digitálisan szeretnek olvasni.