Wimbledon, a hagyományok őrzője

Ahogyan egy másik cikkemben is említettem, a wimbledoni tenisztorna a világ egyik legrégebbi hagyományokkal bíró versenye a tenisz világában. Nem csak személyes kedvencem, hanem olyannyira említésre méltó, hogy úgy gondoltam, külön cikket szentelek neki. 

Egy kicsit róla

De hol is játsszák ezt a tornát, és honnan kapta a nevét? Wimbledon tulajdonképpen egy brit városrésze a londoni Metron-nak. Igazi antik városrész, hiszen már a vaskorig visszavezethető a történelme. A neve angolszász nyelvből származik, és dombot jelent, de ezt a fordítást csak a 19. század elején fogadták el. A városrésztől északra sok látogatónak örvend a Wat Buddhapadipa, ami 1979-ben épült. Ez az első thai buddhista templom Londonban, ezért érdemes ellátogatni a templomhoz, emellett rengeteg híres angol szerző és költő született itt. Wimbledon sportmúltja egészen az 1870-es évekig visszavezethető. Nagyon híres a krokettről, ami egy füvön játszandó szabadtéri sportjáték, illetve a tenisz mellett tehetséges futball csapatuk is van.

A leghíresebb verseny

A wimbledoni tenisztorna a Grand Slam-tornák egyike. Nagyon sok ember szerint ez a torna egyedülálló, és a leghíresebb mind közül. A tenisztorna hivatalos neve The Championships. Az első bajnokságot 1877-ben rendezték meg az All England Club nevű szervezet felügyeletével. Először csak férfiak számára rendezték a versenyeket, de később, 1884-ben csatlakoztak hozzájuk a női egyéni és férfi párosok is, majd 1913-ban bevezették a női és vegyes versenyszámokat is. 1922 óta az első körtől kezdve játszhatnak címvédők is. Ennek a háttértörténete az, hogy egészen 1921-ig a kieséses szakaszban az előző év bajnoka  nem játszhatott, hanem a kieséses szakasz győztese csak egy csatát vívhatott a kihívó ellen, hogy a címet megvédje, kivéve a női párosok és a vegyes páros versenyszámok. Ez ahhoz vezetett, hogy nagyon sokan úgy tudták megvédeni az előző évi címüket, hogy előtte sokkal többet pihenhettek mint a kihívók, emiatt az igazságtalanság miatt pedig eltörölték ezeket a szabályokat..

Mikor lesz megtartva?

A Grand-Slam tornák közül ez a harmadik. A meccseket általában minden év nyarának az elején rendezik meg a június-júliusi hónapban és úgy, hogy egy időben több meccs is folyik. Általában az egyéni versenyek több figyelmet kapnak, de a vegyes párosok viadalát is sokan követik, valamint meghívás alapján történő speciális, és junior versenyszámok is vannak. A speciális csatákat inkább 35-45 év feletti férfiak, és 35 év feletti női párosok vívják, illetve nagyszerű lehetőséget nyújtanak a kerekesszékes teniszezők számára is. 5 fő versenyszámuk van, illetve a junior kategóriába is ezek a számok esnek: férfi és női egyes, férfi és női páros, valamint a vegyes. Egy érdekes tudnivaló, hogy a hagyományok tiszteletének megfelelően csak fehér ruhában versenyezhetnek a teniszezők. Szokásokhoz híven két hétig tart, de aki már járt Angliában az tudja, hogy mennyire esős az országban az időjárás, emiatt sokszor vagy el kell halasztani a meccseket, vagy hosszabb-rövidebb időre sajnos fel kell őket függeszteni.

Az egyik legikonikusabb meccs

Minden idők egyik legnagyobb meccsét 2010-ben játszották. Az amerikai John Isner (aki akkoriban 19. volt a világranglistán) és Nicolas Mahut francia teniszező között zajló ötszettes mérkőzés 11 óra 5 percig tartott, és Isner jött ki győztesként. A játék alatt számos rekord megdőlt, többek között ez volt akkoriban a világ leghosszabb teniszbajnoksága, a két játékos együtt előzte meg a világcsúcstartó Ivo Karlovicot, illetve addig még soha nem játszottak ennyi game-et egy mérkőzésen. 

Érdemes beruházni egy wimbledoni meccsre, hiszen London önmagában is rendkívül jó élményt tud nyújtani egy turista számára, de ha valaki nem tudja megengedni magának, hogy elutazzon, az interneten és a TV-ben is közvetítik általában a meccseket. Érdemes belenézni egy-egy versenybe, mert nagyon izgalmas tud lenni, és szokásos programmá válhat az emberek életében.