Mennyire elavult a rádióhallgatás?

A rádiókészülék feltalálását nagyjából az 1900-as évek legelejére tehetjük. Először Marconi (Tesla asszisztense) mutatta be a vezeték nélküli sugárzását a rádióhullámoknak, amiért Nobel-díjjal is jutalmazták, de Tesla beperelte őt amiért ellopta a találmányát. Ebből kifolyólag hivatalosan Teslának tulajdonították a rádió feltalálását 1943-ban.

Mi az a rádió?

A rádió egy olyan médium, ami auditív, hallás alapján sugározza az információt. Két adó típusa van: A közszolgálati és a kereskedelmi. A közszolgálati adókat az állam finanszírozza, ami azt jelenti, hogy ezeknek a csatornáknak mindenkihez kell szólniuk. Míg ezen adókon meg kell jeleníteni az egyházak prédikációit, az adott ország aktuális híreit (híradó), illetve nyelvtől, vallástól, és etnikumtól független műsort kell leadni, addig a kereskedelmi rádiók bizonyos rétegekhez szólnak. Ez a típus a reklámokból, és a hallgatók támogatásaiból tartják fenn magukat. Ehhez az kell, hogy olyan igényű hallgatókat célozzanak meg, akik nem csak egyszer hallgatják őket, hanem visszatérő, vagy folyamatos követőkké válnak.

Népszerűsége hanyatlóban van

Én a mai napig sokat hallgatom a rádiót a kocsiban ülve, vagy a konyhában főzés közben. Azok az emberek, akik szeretik a háttérzajokat, azok olyan helyeken is tudnak adásokat hallgatni, ahol nincs lehetőség a vizuális megtekintésre. A rádió egyik előnye, hogy képes azonnal átadni az információt, és nem igényel olyan erős odafigyelést, mint amikor filmet, vagy videót nézünk. Pár évtizeddel ezelőtt, amikor még nem volt televízió vagy internet, az volt a közös esti családi program, hogy mindenki leült a rádió elé és együtt hallgatták a műsorokat. A rádióban hallgatták a legújabb híreket, és ezen keresztül tarthatták a kapcsolatot a külvilággal. Amikor viszont megjelent az internet, a számítógép és az okostelefonok, a rádióhallgatás csökkent, hiszen ezek a modern eszközök pótolták azt. 

A rádió előnyei

A rádióhallgatásnak több előnye van, mint hátránya. Az első ilyen az az, hogy vannak olyan csatornák, ahol óránként leadják a legfrissebb híreket, ezáltal mindig tisztában lehetünk az aktuális történésekkel. Sokan nagyon érdekesnek találják azokat a műsorokat, ahol beszélgetnek egymással különböző emberek, vagy akár felhívják a hallgatót, hogy ő is az adás része legyen és bekapcsolódjon a beszélgetésbe. Ezzel fizikailag is része lehetünk az általunk kedvelt műsoroknak. Másik előnye a zenehallgatás. A legtöbb ilyen csatornán általában a különböző műfajok toplistás zenéit szokták sugározni. Nagyon sokan kihasználják a kívánságműsor adta lehetőségeket is, mely által egy távolban élő rokonunknak küldhetünk  személyes üzenetet. A személyes kedvenceim közé azok a kedves üzenetek tartoznak, amikor a házaspár egyik tagja szép napot kíván a párjának, így a munka is könnyebben zajlik. De szoktak születésnapi vagy névnapi jókívánságokat küldeni, illetve van, aki évforduló alkalmából üzen a társának.

Sokak szerint a rádió hallgatása elavult, hiszen a vizuális tartalmak szórakoztatóbbak. A mai felgyorsult és modern világban az internet lehetőséget ad arra, hogy olyan műsorokat nézzünk, és olyan zenét hallgassunk, amilyeneket kedvelünk. Mivel a rádióban hallott információk élettartama igen kevés, ezért nagyon nehezen lehet őket visszakeresni, és nem tartanak sokáig, illetve ha például az interneten szeretnénk megnézni egy előadást, akkor nem kell közben a reklámok miatt idegeskedni, és akkor állítjuk meg a videót, amikor szeretnénk.

Összefoglalva

Úgy gondolom, hogy még sokan maradtunk olyanok, akik a rádióhallgatás szerelmesei. Van, aki már inkább retro elfoglaltságnak gondolja, de szerencsére a többség nem így gondolja, és még sokáig hallgathatunk szuper rádióadásokat.