A kézzel fogható olvasás varázsa

Képzeljük el, hogy egy olyan világban élünk, ahol az emberek nem olvasnak könyvet, magazinokat vagy újságokat. A modern társadalmunknak köszönhetően igencsak felgyorsult a technikai fejlődés, ezáltal egy olyan közeget teremtve, ahol az emberek már a technikai eszközökön keresztül követik a mindennapi eseményeket, telefonon olvasnak újságot, tableten írnak naplót, e-book olvasón olvassák a könyveket, és a számítógépen tekintik meg az akciós újságokat, vagy magazinokat.

De miért hasznosak és aktuálisak a mai napig a nyomtatott magazinok? A megannyi ok közül elhoztam nektek párat, hátha ti is kedvet kaptok ahhoz, hogy a kezetekbe vegyetek egy magazint, és ne legyenek még jobban elfelejtve. 

A velem egykorúak, a szüleink, illetve nagyszüleink talán még emlékeznek azokra az időkre, amikor csak az újságokból tudtuk meg az aktuális híreket, a magazinok olvasása mindennapi elfoglaltság volt, és ezekből az újságokból tudtuk megrendelni az általunk kiválasztott termékeket. 

Ma azonban nem olyan népszerűek

Sajnos ma már a magazinok olvasása nem annyira elterjedt, hiszen nagyon nehezen veszik fel a versenyt a mai modern tudománnyal szemben. Figyelemre méltó kutatásokat végeztek ebben a témában. A felmérés lényege az volt, hogy a gyerekek a könyv, vagy az okostelefon iránt érdeklődnek-e hamarabb. Volt olyan, aki a könyvet választotta, és volt olyan, aki az okostelefont. A kutatók azt az eredményt hozták ki, hogy az a szülő, aki esténként olvas a gyereknek, vagy többet látja a szüleit olvasni, jó eséllyel hamarabb fog érdeklődni a könyvek iránt, mint azok, akiknek a szüleitől azt látja a kisgyerek, hogy egész nap a telefonjukkal vannak elfoglalva. 

Okok amiért a magazinok a mai napig hasznosak

A magazinoknak és a könyveknek fizikailag van meg a varázsa. Ellentétben az internetes platformokkal, a könyveknek még a mai napig gyönyörű borítókat tudnak készíteni, és rengetegen szeretik az új könyvek illatát, nem beszélve azokról a magazinokról, amiket egészen az 1888-as évektől kezdve  a mai napig kiadnak. A világ egyik legnagyobb magazin gyártó kiadóját egyben a legrégebbinek is tartják, amely tudományos, történelmi, földrajzi és kulturális témákról ír főként. Én magam is rendszeresen megvásárolom ezt a magazint, hiszen a kedvenc elfoglaltságaim közé tartozik, hogy reggelente egy csésze forró kávé mellett lapozgatom. Vannak olyan gyűjtők is, akik rendkívül érdekes régi, és új ereklyéket gyűjtenek össze az évek során a világ minden tájáról, érdemes elmenni egy-egy ilyen kiállításra és nosztalgiázni kicsit. 

Ma már mindent el lehet olvasni az interneten, ráadásul nagyon sok idő eltelhet az információ megszerzése illetve a publikáció között, ezért sokan elavultnak gondolják a magazinokat, de fontosnak tartom, hogy az időseket megtanítsuk a digitális eszközök használatára, ugyanakkor a gyerekek életében pedig csökkentsük azt, hiszen a digitális szakadék már ígyis túl nagynak mondható.