A jó teniszezés titka

Úgy gondolom, hogy a sportolás sem a gyerekek, sem pedig a felnőttek életében nem egy elhanyagolható tevékenység. A sportolással nem csak fizikailag leszünk sokkal egészségesebbek, hanem lelkileg és szellemileg is. Amellett, hogy elősegíti a személyiségfejlődést, rendkívül jó szociális tevékenység, ami által nagyon sok ismertségre vagy akár barátságra is tehetünk szert. Ha nem is tudunk bizonyos okok miatt komolyabb sportot űzni, sok tanulmány szól amellett, hogy a rendszeres napi fél óra sétálás egészségesebb tud lenni, mint a gyógyszerek.

Ahogyan azt a bemutatkozásomban is említettem, számomra a teniszezés az a hobbi, ami teljesen kikapcsol, és szinten tart. Ez a tevékenység már egészen gyerekkorom óta jelen van az életemben, ezért úgy gondoltam, hogy megosztok pár tippet a kedves olvasóimmal, hogy hogyan is válhatunk igazán jó teniszjátékossá.

Tulajdonképpen mi a tenisz?

Először is szeretnék pár szót említeni erről a sportról általánosságban. A tenisz egy olyan labdajáték, amit ütővel játszanak, és amelynek két formája van: egyes vagy páros. A célja az az, hogy a labdát úgy tartsák a pályán a játékosok, hogy az ellenfelük erre lehetőleg ne legyen képes. Érdekességképpen szeretném megemlíteni, hogy ez a labdajáték francia eredetű, és Angliában vált népszerűvé 1876-ban.

Egy amerikai egyetem felmérése szerint azok az emberek, akik legalább heti három alkalommal rendszeresen teniszeznek, több az energiájuk, optimistábbak és több önbizalommal rendelkeznek.

A tenisz egy olyan tevékenység, amihez folyamatos figyelem és taktika kell, hiszen a labda folyamatosan érkezik a játékos térfelére és ezért arra kell figyelni, hogy hogyan és mikorra időzítsük a visszaütést. Mint a legtöbb sportágban, ennél a sportnál is a fizikai állapottól, a felkészültségtől és a tűrőképességétől függ a teniszjátékos teljesítménye. Fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek, vagy indulatosak a meccsek közben, mert az sem a társunknak sem pedig nekünk nem válik előnyünkre. Nem elhanyagolandó, hogy az a játékos, aki pszichikailag erős, nagyon jó a fizikai képessége és kiváló taktikus, viszont nem jók, vagy gyengék az ütései, annak sajnos nem sok esélye van a nyerésre, ellenben azzal, aki mind a 4 fontos elemnek megfelel.

Hogyan lehetsz jobb benne?

Ahhoz, hogy elsajátíthassuk a jó taktika alapjait, jobb teljesítményt nyújthassunk, vagy még jobb játékosok lehessünk, három alapelvet kell ismerni. A szögfelezés, a biztonság és a kitartás elve.

A szögfelezés elve azt jelenti, hogy az ellenfelünktől érkező ütéseket milyen szögben fedezzük. Ezeknek a fedezése attól függ, hogy az ellenfél a pályán mely pontból üti a labdát.

A biztonság elve arra szolgál, hogy mindig azt az ütést válasszuk, ami a legbiztosabbnak tűnik számunkra.

A személyes kedvencem az utolsó alapelv: a kitartás. A kitartás az élet minden területén hasznunkra válik, és ez nincs másképp a sportok terén sem. Egy teniszjátékos akkor lehet sikeres, ha türelmes, nyugodt, és az ellenfelére illetve a játékra koncentrál. Nem szabad feladni akkor sem, ha úgy látjuk, hogy vesztésre állunk!

Következtetés

Mindenkinek nagyon ajánlom ezt a sportot, hiszen rengeteg előnye van, és szinte semmi hátránya. Remélem hasznosnak lesznek ezek a tanácsok, és jobb teniszezőkké válnak az írásom elolvasása után.