A közösségi média hitelessége, ha hírekről van szó

Először is említsünk meg egy pár szót arról, hogy mi is valójában a közösségi média. A mai világban már szinte minden ember számára elérhető az internet, még a szegényebb körülmények között élő emberek is használják. Sok érv szól amellett, hogy az internet használata előnyös, de jó pár vélemény szerint kifejezetten káros, ha túl sokat használjuk. A közösségi média valójában az internet adta lehetőségeket használja ki, amely által rengeteg emberhez nagyon rövid idő alatt eljut bármennyi információ. Ilyen lehetőségek közé lehet sorolni a közösségi média tartalmakat, mint például a termékek vagy szolgáltatások reklám hirdetései, különféle bemutatókat tekinthetünk meg, illetve rendkívüli lehetőséget ad arra, hogy a kedvenc hírességeink mindennapjait követhethessük nyomon, ami valljuk be, igazán szórakoztató tud lenni.

Mi lesz a hírekkel?

A média kategóriájába a híreket sorolnám, hiszen az emberek nagy része szereti tudni, hogy mi történik a világban. Személyesen, illetve a környezetemben is tapasztaltam, hogy a hírolvasás ma már a mindennapi rutinunkká vált. Számos felmérés bizonyította, hogy a megkérdezettek nagy százaléka ébredés után rögtön a hírek elolvasásával kezdte a napját. 

Mindig ilyen volt? 

Ez régen sem volt másképp, hiszen az első hírlap 1631-ben jelent meg Franciaországban. Amíg nem létezett a “közösségi média”, mint kifejezés, addig az emberek a hagyományos szájról-szájra módszert választották, így osztották meg egymással a legújabb, legszaftosabb híreket és pletykákat. A régi időkben a nyomtatott újság volt az egyetlen érintkezés a külvilággal, ezekbe az újságokba tettek fel az emberek álláshirdetéseket, gyászjelentéseket és itt tudták követni a mindennapi élet történéseit.

A közösségi média és a hírek

Ma már a közösségi média segítségével van, hogy hamarabb hozzájuthatunk az adott eseményekhez, minthogy azok a hivatalos híroldalakon megjelennének. Ez a fajta gyors hírközlés előnyünkre válik olyan szempontból, hogy ha valami kellemetlen, vagy rossz dologról szerzünk tudomást, akkor ezáltal a gyorsaság által nagyon hamar megoldást tudunk rá találni, például adománygyűjtés, vagy bármilyen másfajta segítségnyújtás. 

Azonban biztos a közösségi média felületein kell híreket olvasnunk? A válasz igen is, meg nem is. Az imént említett gyorsaság miatt valójában igen nagy hasznunkra tud válni, ha a nagyobb közösségi platformokról tájékozódunk, ellenben véleményem szerint elengedhetetlen, hogy ezeket az információkat ki tudjuk szűrni. Amellett, hogy gyorsan meg tudjuk a friss híreket ezeken az oldalakon, egyszerre nagyon sok információt olvasunk nagyon rövid idő alatt, illetve a cikkek mellé rengeteg más ember véleménye is társul, ami által a rálátásunk bizonyos eseményekre tévesek lehetnek.

Habár a közösségi média bizonyos szinten szabályozva van, sőt, bizonyos országokban törvényileg szabályozzák, hogy az emberek miket írhatnak az interneten, vagy milyen tartalmakat gyárthatnak, ennek ellenére még mindig sok olyan információval találkozhatunk, amik hamisak, vagy csak félig van bennük igazság. 

Egy szó, mint száz, a közösségi médiából tájékozódni előnyös abból a szempontból, hogy nagyobb képet kaphatunk az adott hírekről, és több olyan ember véleményével találkozhatunk, akikkel vagy egyetértünk, vagy ellentétes a véleményünk, viszont sok olyan információ juthat hozzánk, ami nem igaz, így könnyen hamis képet alkotunk bizonyos eseményekről. Ezért fontos, hogy szkeptikusak legyünk, és nem csak a közösségi média felületeiről próbáljunk informálódni, hanem a hivatalos híroldalakon is keressünk rá az adott hírre, mert sosem tudhatjuk, hogy milyen következménye lesz annak, ha nem valódi információk birtokában cselekszünk.