Útravaló Amerikához

Ahogyan azt a bemutatkozásomban is említettem, jövőre tervezek egy 3 hetes utazást Amerikába. Mindig is vonzott az amerikai álom, ezért a világjárós bakancslistámon az első helyre került. Szerencsére megengedhetem magamnak, hogy el látogassak ebbe a csodás országba. Az én úticélom először Philadelphia-ba vezet, majd utána egy hetet szeretnék eltölteni New York-ban, végül pedig Boston-ban fogok tölteni egy hetet, és onnan fogok hazautazni. Mivel az utam szervezésének a folyamata már pár hónapja zajlik, ezért úgy gondoltam, hogy hasznos lesz megosztani pár olyan tippet, amik segítenek megtervezni az egész utat.

Amit az USA-ról tudni kell

Először is szeretnék pár szót ejteni Amerikáról, hiszen ez egy rendkívül színes történelemmel rendelkező ország, aminek a gazdasága azért érdekes, mert a világ GDP–jének ötödét teszi ki Amerika gazdasága (ezáltal az összes ország közül az egyik legkiemelkedőbb), illetve a természeti adottságai is szemet gyönyörködtetőek. Amerika, hivatalos nevén Amerikai Egyesült Államok egy független szövetségi köztársaság, mely magában foglal 50 tagállamot, és egy szövetségi kerületet. 331 milliónak laknak az országban, ezért az USA a világ 3. legnagyobb és legnépesebb állama. Mivel nagyon sok a bevándorló, ezért úgy tartják, hogy a világ kulturálisan és nemzetileg egyik legsokszínűbb társadalma él itt. Az USA katonai és gazdasági befolyása, illetve nemzetközi tekintélye a 19-20.században nőtt meg, amikor a Szovjetunió felbomlása után Amerika maradt az egyetlen szuperhatalom. Ez az állapot addig állt fenn, amíg más országok gazdasági ereje meg nem nőtt.

Az ország rengeteg látnivalóval rendelkezik. Egy lelkes közvélemény kutatót az érdekelt, hogy összesen mennyi időbe telik, ha minden híresebb látványosságot meg szeretnénk nézni. A felmérése szerint ahhoz, hogy Amerikában az összes látnivalót végignézzük, minimum 1 évre ki kellene költöznünk az országba. Erre tökéletes példa a tény, hogy az ismerősi körömben két személy is inkább kiköltözött az országba egy-két évre, majd hazajöttek. 

Hogyan szervezzük meg az utazást?

Az elsődleges feladat az az, hogy el kell döntenünk, hogy egyedül vágunk neki az útnak, vagy másokkal egy csapatban. A csoportos utazásnak az az előnye, hogy nem kell stresszelni és időt tölteni az utazás szervezésével, több helyre el lehet jutni, illetve ha nem beszélünk angolul, akkor érdemesebb csapatban kiutazni, hiszen ilyenkor általában magyarul is mesélnek a látnivalókról. Ha egyénileg utazunk, akkor sokkal szabadabbak vagyunk, nincs kötött menetidő, illetve a szervezés folyamata nagyon izgalmas és szórakoztató tud lenni.

Dokumentáció

Ha eldöntöttük, hogy csoportosan vagy egyénileg szeretnénk felfedezni az országot, utána el kell kezdeni a papírok beszerzését. Ezek közé a papírok közé tartozik a belépési dokumentum és az útlevél, amiket online, vagy kormányhivatalokban is be lehet szerezni. Ha nem ezek a dokumentumok nem érkeznek meg időben, akkor vízumot kell kérni az Amerikai Nagykövetségtől.

A harmadik feladat az az, hogy el kell dönteni mennyi időt szeretnénk az országban tölteni, illetve milyen látnivalókat szeretnénk megtekinteni. Ez azért fontos szempont, mert nem csak maga az ország, hanem a nagyobb városok is hatalmasak, és a bizonyos városokban töltött napok száma befolyásolja, hogy milyen, és mennyi érdekességeket tudunk felfedezni. Ezekhez a szempontokhoz viszonyítva kell kiválasztanunk a szállásunkat is, mert minél kevesebb távolságot kell bejárni autóval vagy tömegközlekedéssel, annál kevesebbet kell az utazásra költeni, és annál több mindent meg tudunk nézni, valamint ezek alapján fogjuk tudni eldönteni azt is, hogy mennyi ruhát pakoljunk.

Számítsa ki a költséget

Az utolsó tanácsom az, hogy nagyon alaposan számoljuk ki az utazás összköltségét, hiszen nem vagyunk saját magunk ellensége. Emellett érdemes az utazás előtt utasbiztosítást kötni, hiszen ilyen hosszú utakon bármi megtörténhet, és jobb előre felkészülni.

Remélem mindenki számára hasznosak voltak ezek a tanácsok. Ki tudja, lehet a sors úgy hozza, hogy ebben a lenyűgöző országban futok össze egy lelkes olvasómmal.